Planowanie kuchni stanowi jedno z największych wyzwań aranżacyjnych podczas remontu. O ile wystrój salonu, sypialni czy pokojów można w dowolnym momencie zmienić bez większego problemu, o tyle ponowna aranżacja kuchni nie jest już taka prosta, ze względu na stałą instalację wodno-kanalizacyjną, wentylacyjną i gazową. Polecamy dobrze przemyśleć kwestię, jak urządzić funkcjonalną kuchnię, by później nie żałować podjętych decyzji.

Zasady urządzania kuchni

Przygotowywanie posiłków może być przyjemnością lub udręką, a wiele zależy od tego, czy masz dobrze zaplanowaną przestrzeń. Dlaczego? Bieganie od szafki do szafki, od zlewozmywaka do lodówki, od lodówki do kuchenki może doprowadzić do szału i sprawić, że każdego dnia, mimo małej powierzchni mieszkania, pokonujesz całe kilometry. To prowadzi do zmęczenia i zniechęcenia. Funkcjonalna kuchnia powinna być tak zaprojektowana, by zmniejszać odległości pomiędzy poszczególnymi strefami. Ergonomiczna kuchnia ułatwia zachowanie czystości i rozłożenie się z większą liczbą produktów spożywczych. Innymi słowy: jest to kuchnia wykonana z pomysłem i rozmysłem.

5 stref, czyli mała funkcjonalna kuchnia

W każdej kuchni, zarówno tej małej, jak i dużej, można wyróżnić pięć stref:

  • I strefa – zapasów. Tu znajdują się: lodówka i szafki na przechowywanie zapasów. Powinna być tak zaplanowana, by wszystko znajdowało się mniej więcej w jednym miejscu.

  • II strefa – przechowywania. Tutaj trzymamy naczynia, szklanki, sztućce, drobne sprzęty kuchenne i wszystko, co powinno być pod ręką.

  • III strefa – zmywania. Miejsce, gdzie ustawiony jest zlew, zmywarka, kosze na śmieci, suszarka na naczynia, stojaki na sztućce itd.

  • IV strefa – przygotowywania. W tej strefie potrzeba najwięcej wolnej przestrzeni. Składa się na nią blat roboczy oraz szafki na deski, miski, robot kuchenny oraz inne podręczne rzeczy, niezbędne w procesie przygotowywania.

  • V strefa – gotowania. Znajdują się w niej kuchenka, piekarnik i mikrofalówka.

Duża i mała funkcjonalna kuchnia musi uwzględniać wszystkie te strefy. Powinny one następować po sobie we wskazanej wyżej kolejności od lewej do prawej, a u osób leworęcznych od prawej do lewej. To oczywiście tylko ogólny schemat, gdyż wiele zależy od tego, na jakim planie zabudujesz pomieszczenie.

Zasada trójkąta roboczego

Wygodna, funkcjonalna kuchnia powinna być zaprojektowana tak, by spełniała zasadę trójkąta roboczego. Przygotowywanie potraw wymaga działań podejmowanych w konkretnej kolejności: wyjmujemy jedzenie z lodówki, myjemy je, przyrządzamy, wrzucamy do garnka. Dla zobrazowania wyobraź sobie trójkąt, którego wierzchołkami są: lodówka, zlew, kuchenka – to między nimi poruszamy się podczas przygotowywania posiłków. Wierzchołki powinny być oddalone od siebie o 120-210 cm. W internecie można znaleźć wiele schematów na trójkąt roboczy do rozplanowania kuchni.

Ergonomiczna kuchnia a jej kształt

funkcjonalna kuchniaUrządzając kuchnię, należy rozważyć różne typy zabudowy i zaplanować odpowiedni rozkład mebli oraz sprzętu AGD. Mała funkcjonalna kuchnia często wykorzystuje zabudowę dwurzędową, w której meble i urządzenia AGD ustawione są po przeciwległej stronie pomieszczenia. Jest to wygodne rozwiązanie, jeżeli odległość pomiędzy rzędami wynosi co najmniej 90-120 cm.

Zabudowa w kształcie litery L spisze się w niemal każdej kuchni. Jest bardzo wygodna, a szafki i sprzęty można łatwo rozmieścić, tak by zachować ciąg produkcyjny. Lodówka i zlew powinny stać pod jedną ścianą, a blat do przygotowywania i kuchenka pod drugą. W takiej zabudowie bardzo dobrze sprawdzają się betonowe blaty kuchenne Modern Concrete, zapewniające dużą swobodę przygotowywania posiłków i łatwość utrzymania powierzchni w czystości.

Jeżeli dysponujesz dużym pomieszczeniem i możesz pozwolić sobie na swobodne ustawianie mebli, polecamy zabudowę w kształcie litery U, w której ciągi robocze usytuowane są na przeciwległych ścianach, połączone poprzecznym blatem.

Popularnym rozwiązaniem do dużych pomieszczeń są kuchnie z wyspą. Meble mogą być ustawione na planie litery L lub U, podczas gdy na środku znajduje się miejsce na wyspę z blatem, do którego można podejść z kilku stron.

Czasami dostępna jest tylko jedna ściana pomieszczenia, wtedy polecamy zabudowę jednorzędową, w której cały ciąg produkcyjny jest ustawiony w jednej linii. Powinien zaczynać się lodówką, następnie szafka z blatem, a dalej: zlewozmywak, płyta grzejna. Jest to dobre wyjście, jeśli zastanawiasz się jak funkcjonalnie urządzić małą kuchnię.