Nie ulega wątpliwości, że dom musi być urządzony nie tylko z dbałością o wygląd, lecz również z dużym naciskiem na funkcjonalność. Jednym z takich praktycznych pomieszczeń, o którym warto pomyśleć, jest spiżarnia. Jak ją urządzić, aby doskonale spełniała swoje zadanie? Oto kilka cennych rad.

Przeznaczenie spiżarni

Zalety domowej spiżarni są niezaprzeczalne. Pozwala ona utrzymać przestrzeń w kuchni w należytym porządku, ułatwia przechowywanie produktów, pozwala zgromadzić większe ilości zapasów jedzenia. Natomiast, żeby korzystanie z niej było wygodne, trzeba zastanowić się nad kilkoma sprawami.

Przede wszystkim, należy przemyśleć, do jakich celów ma nam służyć takie miejsce. Nie każdy na początku może zdawać sobie sprawę z tego, że przeznaczenie takiej przestrzeni może być różne. Dla jednych będzie to swego rodzaju magazynek do przechowywania większych produktów jak zgrzewki napojów, czy ekonomicznych opakowań mąki i cukru. Dla innych z kolei to spiżarnia przez duże „S”, czyli świeże, leżakujące wędliny i sery, a to oznacza specyficzny mikroklimat, z odpowiednio niską temperaturą oraz wilgotnością. Warto zatem dobrze się zastanowić, aby w odpowiedni sposób zrealizować swój plan.

Usytuowanie pomieszczenia

Jeśli punkt pierwszy mamy za sobą, to również łatwiej będzie wybrać właściwą lokalizację takiego miejsca. Gdy mowa jedynie o przechowywaniu produktów, które się nie psują, to tutaj spokojnie można wybrać opcję najwygodniejszą. Dla jednych będzie to po prostu składzik blisko kuchni, dla innych niewielkie pomieszczenie obok przejścia do garażu, aby móc sprawnie wyładować produkty zaraz po wizycie w sklepie. Natomiast w przypadku spiżarni z prawdziwego zdarzenia trzeba się już kierować koniecznością stworzenia odpowiedniego mikroklimatu. Pożądaną, niską temperaturę uda się najłatwiej uzyskać w piwnicy, albo też w chłodniejszej części domu, czyli północno-wschodniej lub północnej. Zatem w tym drugim wypadku wygoda nie jest kwestią najważniejszą.

Urządzenie przestrzeni

Równie ważne jest to, jak takie wnętrze zagospodarujemy. Pewnie nie trzeba wspominać, że okna nie są tu dobrym pomysłem. Po pierwsze chodzi o trudniejsze utrzymanie pożądanej temperatury, ale też o mniej miejsca na przechowywanie. Należy pomyśleć o wkomponowaniu w taką przestrzeń jak największej ilości półek.

Jednak ważną radą jest to, by dobrze dobierać materiały, zarówno samych regałów, jak i podłóg, czy ścian. Przede wszystkim muszą one być łatwe w utrzymaniu czystości i nie mogą być podatne na wilgoć. Gdy natomiast chodzi o oświetlenie, to najlepiej pomyśleć nie tylko o jednym górnym świetle, lecz również o kilku punktowych, skierowanych na półki. Nie można zapomnieć o odpowiedniej wentylacji pomieszczenia, powietrze musi mieć tam stały przepływ. Nieodzowne okażą się kanały wentylacyjne, otwory w drzwiach, czy nawiewniki.

Jeśli zatem chcemy, żeby spiżarnia spełniała dobrze zadanie, dla którego została stworzona, to najpierw warto przemyśleć powyższe kwestie. Pochopne decyzje mogą bowiem wiązać się z kosztownymi i czasochłonnymi przeróbkami.

Beton GRC / GFRC (zbrojony włóknem szklanym)

Beton znany jest od czasów starożytnych. Na szeroką skalę, jako pierwsi zaczęli go stosować Rzymianie, stąd też to oni uważani są za wynalazców betonu. Dopiero jednak w XVIII wieku zaczęto używać...
Przeczytaj

Style urządzania i aranżacji mieszkań nie tylko z wykorzystaniem betonu

Styl skandynawski, industrialny, minimalistyczny, retro, rustykalny – czy znasz je wszystkie? Czy wiesz czym się różnią i jakie są charakterystyczne elementy pozwalające odróżnić jeden styl od...
Przeczytaj

Najciekawsze łazienkowe trendy na 2018 rok

Aranżacja wnętrz podlega wciąż zmieniającym się modom. Nie inaczej jest, jeśli chodzi o wystrój łazienki. Urządzając taką przestrzeń, warto sprawdzić, co aktualnie jest na topie. A trzeba...
Przeczytaj

Klasycznie nie znaczy nudno

Czasy się zmieniają, przychodzi nowe, czuć wiatr historii, ludzie inaczej się ubierają, a tym bardziej zmieniają wystrój mieszkania… A później i tak wszystko wraca do tego, co znane, ponadczasowe,...
Przeczytaj